HTML

A blogról

Egy évig Kazahsztánban élek Krisztivel. A tapasztalataimat, élményeimet szeretném veletek barátokkal, ismerőseimmel és családtagjaimmal megosztani.

Friss topikok

Linkblog

Hétvége és hétfő-folytatás

2009.09.14. 17:38 Zolialmatyban

Folytatom akkor, hogyan is telt a hétvége? Elárulom előre, hogy sem medvével birkózás, sem farkasnyúzás, sem pedig lekváros birkafej evő verseny nem volt, ennyire azért nem volt érdekes. Mesélek azért megint valamit, most olyan dolgok jutottak eszembe, amelyekkel ismét találkoztunk és nagyon tipikus kazah dolgoknak látjuk őket. De valószínűleg így megy ez errefelé keleten máshol is.

Vasárnap elmentünk Krisztivel egy amerikai bárba kajálni, ő már volt ott és mondta, hogy egész jó kaják vannak, pláne a reggeli menüt érdemes megnézzük. Sőt, más is említette, így én is kíváncsi lettem rá.
Jó 20-25 percre van a hely a házunktól gyalog. Ezt már korábban is említettem, hogy egyelőre ez a legbiztosabb közlekedési mód, mivel a tömegközlekedés hagy éppen kívánni valót maga után. Van még taxi persze, illetve a leintős autók, de nagyon szép időnk volt, így ezért is gyalogoltunk.
Egy mondat az időről, egyelőre rövidnadrágos időnk van, vagy hogy Kolompár Orbán kifejezését használjam (ahogy az Indexben és az MNO-n is lehetett olvasni) "félgatyás" időjárás van még mindig, hál’Istennek. Tényleg, 25-30 fokos gyönyörű nyár vége van, állítólag még a szeptember ilyen szokott lenni, majd jön az október, ami 16-18 fokos, szép ősz, majd hirtelen egy hét alatt bejön a 0 fok. Meglátjuk majd.
 
Szóval amerikai reggeli:-) Na nem is az általam választott Amerikanszkij Zavtrak az igazán érdekes (bár nem volt rossz), hanem úgy általában ez az orosz-kazah kiszolgálás. Mindenhol ez van, szóval mondhatom, hogy jellemző, itteni specialitás.
Szóval a világ más részein (bár nem tudom, hogy Gabonban hogy van?) általában egyszerre hozzák ki az ételt mindenkinek, vagy nagyon pici különbséggel legalábbis. És a desszert az legvégül jön, ugye? Ha jól emlékszem legalábbis:-)
Szóval rendeltünk palacsintát is (elég sokat hoznak, így gondoltuk, hogy ketten esszük meg) és Krisztinek klubszendvicset. Mivel a klubszendvicset harmadjára mondtuk, gondolom ez volt a hiba, így én megkaptam a zavtrakomat, Krisztinek pedig mosolyogva kihozták az édes palacsintákat is.?????? OK, láttunk már ilyet, gondoltuk, hogy egyszerre hozzák az összeset, majd legföljebb kihűl a palacsinta és úgy esszük meg. De nem, a klubszendvics csak nem akart megérkezni, én már éppen befejeztem az én kajámat, Kriszti pedig a palacsintákat (ami persze más töltelékkel jött, mint kérte, de gondolom éppen olyan volt kész, szóval mit jártatom én a számat itt?). Ekkor óvatosan megjegyeztem a pincércsajnál, hogy elfelejtette a szendvicset, ő gyorsan kijavított, dehogy felejtette el, ott van a konyhában, mindjárt hozza! Ja, szóval mindjárt…a palacsinta után…OK, végül is miért ne? Otthon is jólesik egy-két karika kolbász a palacsinta után, nem?:-)
A hely belülről:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Majd jött a kávé, amelyet természetesen egyesével hoztak ki, én már régen megittam az enyémet, mire Kriszti megkapta az övét. Múlt hétfőn a Line Brewe nevű egész jó sörözőben hozott a csaj 8 sört úgy ki (egyszerre lett rendelve) , hogy képes volt kettesével hozni őket, 4x fordult! Persze, tudom, csak 2 keze van, na de itt nem találták még föl a tálcát?! Olyan közel van Kína, azok annyi mindent föltaláltak, ide nem jutott el a híre?
 
Ezután sétálgattunk egy kicsit, át a már ismert Panfilov parkon keresztül. Láttunk tevét is:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kicicomázott pónilovat is:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kazah célba lövést is:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mindenképpen megmutatom nektek ezt a képet is, annyira tipikus:-) Itt a férfiak imádnak guggolni, akkor is, ha egyébként le tudnának ülni. Ezen nagyon sokat mosolygunk Krisztivel, majd lehet, hogy nyitok egy guggolós posztot is egyszer:-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Más tipikus kazah dologgal is találkozni, majd gyűjtök róla képeket, de addig is bemelegítésül egy párat megemlítek: nagyon sok autóban látod, hogy a sofőr vár valakit , vagy csak ott ül és alszik.Nem akárhogyan, nagyon látványosan, ráborulva a kormányra. Imádnak aludni napközben is. Múltkor bementem egy nyilvános WC-be, a WC-s néni (inkább lány) is aludt:-)
Nagyon szeretnek egy ember munkáját minimum 3-nak kiadni, ilyen volt ma egy kisebb bevásárló helyen, ahol egy lépcsőfordulót 3 !!!! takarítónő mosott fel egyszerre:-) De szeretnek kreálni egyébként is érdekes állásokat, egy egyszerű szupermarketben, mint a Gros-ban is tartanak a táskáknak értékmegőrző szekrényeket, de egyébként ezt kötelező is használni, a legalább 3 biztonsági őr úgysem engedne be táskával:-) Erre egy néni felügyel és ő ad neked bilétát a szekrényhez:-)
 
Este egy elég komoly poziban lévő kollégához mentünk többedmagunkkal vendégségbe, pár ital és pár falat kaja, na meg jó beszélgetések és mindenekelőtt szerintem Almaty legjobb lakása:-) Fantasztikus, 14. emeleti lakás, két szintes, biliárd szobával, vagy 3 terasszal, a legcsodálatosabb kilátással az egész városra és a hegyekre. Innen Almaty is egész szép:-), sőt tényleg nagyon komoly volt a látvány, alig hittem a szememnek, milyen éjszakai fények vannak ebben a városban:-)
Képek sajnos nincsenek, nem számítottam ilyesmire, remélem, hogy meghív még bennünket és akkor lesz fotó is:-)
Ma tovább jártam a magaslatokat, fölmentem Almaty egyik legszebb helyére, a Kok Tobe-ra, ez egy kisebb hegy a város fölött, a házunk mögötti felvonó visz föl, pontosan ilyen:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nagyon kulturált hely, szép sétányokkal, kávézókkal, éttermekkel, abszolút fantasztikus kilátással a városra:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nem volt nehéz behozni a házunkat sem:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
És van itt egy Beatles szoborcsoport is, amely Eduard Kazaryan műve. Szerintem ez is cool (itt lemerült az elem, szóval kénytelen voltam a netről letölteni:-)):
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lassan viszont itt az éjszaka,elbúcsúzom most Tőletek, jó éjt!
 
 
 
 
 
 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zolialmatyban.blog.hu/api/trackback/id/tr391381642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szilva27 2009.09.14. 19:15:47

Nahát, Te aztán tényleg komolyan gondolod a blogírást :-)

Az amerikai bár a kedvenc helyem lenne, nekem édes után mindig kell ennem sósat, szóval pont az ilyen sorrend jön be.

Ez a guggolás dolog meg valami pánázsiai dolog, ugyanez volt a helyzet, ott ahol én eddig jártam, magyarázatot nem tudok...

Zolialmatyban 2009.09.15. 03:31:49

@Szilva27:
Ja, egy-két falat sós az jó, de egy egész klubszendvics fél teherautónyi sültkrumplival?
Guggolni viszont csak a hapsik guggolnak, ez a kiváltság csak nekik jár:-)

kishúgod 2009.09.15. 09:16:05

Szervusz bátyus! olyan jó minden nap olvasgatni az irományodat, így már nemis vagytok annyira távol! Majd azért magadról is tegyél már fel képeket, jó? Ha fodrászhoz mennél feltétlenül!:-) Tudod mi hiányzik még? Ott nincsenek kutyák? Olyan igazi,öntudatos, falkázós, eredeti kazah foltos kopók?
Na és azt tudod-e már, hogy mondják kazahul: Öregaranykároly ? Puszi nektek, kis feleséged nagyon szép a képeken (is), örülünk, hogy jól vagytok!!!

Zolialmatyban 2009.09.15. 10:53:41

@kishúgod:
Majd biztos lesz rólam is kép, egyelőre vannak nálam érdekesebb dolgok is:-)
Kutyát nem sokat látni, nem olyan divat, mint otthon. Bár lakik itt a környéken pár kóbor kutya, azo tényleg nagyon öntudatosak. Macskát is ritkán látni, max. lakásban lehetnek. Gondolom télen kifagynak az utcákról, biztos csak egy pár nagyon erős éli túl:-)

legkedvesebb ut. 2009.09.15. 13:16:52

Szerintem megeszik a kutyákat és macskákat is. Én a múltkor ettem kutyakolbászt, az egész jó volt.

Zolialmatyban 2009.09.15. 14:48:37

@legkedvesebb ut.:
Hol ettél? Gyuri hentes csinálta soroksári kóbor ebekből?

kishúgod 2009.09.15. 20:29:37

@legkedvesebb ut.: Jézusom, Pötyi! Már csak egy lépés a kannibalizmus, figyelj oda mit eszel!!!!

bne_eva 2009.09.16. 13:18:33

@kishúgod: Gyerekek! Gondoljatok a víííretekre ! Őseink befogadták és etették, nem pedig ették a kutyákat! Igaz "Kóbinak" hívták az egyiket :-)

Zolialmatyban 2009.09.16. 14:53:34

@bne_eva:
Nahát itt érthette félre Pötyi a dolgot:-))
süti beállítások módosítása