HTML

A blogról

Egy évig Kazahsztánban élek Krisztivel. A tapasztalataimat, élményeimet szeretném veletek barátokkal, ismerőseimmel és családtagjaimmal megosztani.

Friss topikok

Linkblog

Újabb havas hét

2010.02.01. 16:50 Zolialmatyban

 

 
Nem fogok senkit sem meglepni, nem tudok napozós-tengerpartos sztorikról beszámolni, de az igazság az, hogy most ezt a szép telet sem bánjuk. Valóban, ilyen tejszínhabos hegyek illegetik magukat nekünk bármikor kirándulunk, vagy snowboardozunk egyet:
Múlt héten egyébként csak pénteken tudtam egy kicsit "csúszni", mert a használt snowboardon, amit vettem, volt egy kis javítani való és a ragasztás csak péntekre kötött meg rendesen.
Azért telnek a hétköznapok is szépen snowboardozás nélkül is. Múlt héten pl. találkoztam egy litván haverral, akivel még Budapesten ismertük meg egymást. Ők lennének a Mood-nak a baltikumi "viszonteladói", így jártak nálunk még valamikor júliusban egy pár napos tréningen. Én pedig 2 este is voltam velük itt-ott, jól össze is haverkodtunk. Egy hete írt kb. a Facebook-on, hogy úgy alakultak a dolgai, hogy most ő is itt van Almatyban, találkozzunk. Nekem sem kellett kétszer mondani, megörültem nagyon neki, csütörtökön este pedig össze is futottunk. Valószínűleg itt lesz akár egy évig is, de ha úgy alakul, akkor még akár tovább is. Veletek is szívesen találkozom, ha eljöttök, ha nem tömegével egyszerre, akkor még szállásgondotok sem lenne:-)
De tudunk hamarabb is találkozni, páran már tudjátok, hogy február 25-március 12-ig otthon leszünk. Igyekszünk a legtöbbetekkel találkozni, ismert hogy én is több "klubnak" is a tagja vagyok, így szeretném mindenhol kifejezni az irántatok érzett tiszteletemet és hűségemet:-) A találkák, teazsúrok és kései klubtalálkozók időpontjairól majd az illetékes képviselőkkel egyeztetek.
Visszatérve a jelenhez, a hét első felén könnyen át tudtam suhanni, igazából pénteken kezdődik itt minden. Újkeletű ausztrál haverral (sajnos szombaton már haza is utazik) Wes-zel "ugrottunk" föl a Chimbulakra pénteken, de sajnos nem tudtam már az oktatót igénybe venni, így egyedül bohóckodtam, mindenesetre töretlenül élvezem. Este folytatódott az "ausztrál nap", igaz másokkal, a már sokszor említett Alannával és Daniel-lel. Egyik kedvenc helyünkre a Namaste indiai étterembe mentünk vacsorázni, néha az ember iszonyatosan meg tudja az indiai kajákat kívánni. Ez valószínűleg a csípős íz addiktív hatása miatt van, de az indiai koszt nem csípősen is fejedelmi, legalábbis annak kéne lennie, ha esetleg nem az, akkor nagyon rossz helyen járunk.
Szombaton eljött Kriszti ideje is, du. 2 órára kaptunk Szergejtől, az oktatótól időpontot. Ismert okokból ő a hétközi sportolásból kimarad, így ilyenkor igyekezzük behozni azokat a napokat. Terikével és Karesszel mentünk föl, akiket decemberi sztorikból ismertek még. Gyönyörű napos időnk volt, ilyenkor szinte egy pólóban lehet fönt lenni, nagyon jó kaja, fantasztikus hangulat, legalábbis ami ezeket a napos időket jellemzi. Kriszti már egészen jól halad, nagyon élvezi a dolgot, igaz, mintha kezdene párducmintás lenni a bőre:-)
Este ismételten nem unatkoztunk, Kriszti szervezett be egy új ismerősével egy kis poharazgatós-beszélgetős estét. Szóval két brit sráccal, és egy eredetileg zimbabweivel telt el a szombat további része, nagyon jó társaságban:-) Ugyan kicsit nehezen találtuk meg egymást, miután Kriszti és Matt, a nagy városismerők, egy beszélgetés után "rájöttek", hogy nem csak egy házban, hanem egy lépcsőházban is lakunk. Na ebből maximum a ház és a lépcsőház volt igaz, csak az "ugyanaz" nem stimmelt:-) Szóval emiatt találtuk meg egymást kicsit nehezen, de azért vannak a környéket jobban ismerők, hogy segítsünk az ilyen eseteken:-)
Másnap, azaz tegnap Steven-nel (róla is többször volt már szó) beszéltünk meg egy snowbordozós kirándulást a Chimbulakra. A múlt vasárnapot egy az egyben lekopiztuk, azaz megpróbáltunk feljutni, de szinte méterre ugyanazon a helyen visszafordulásra kényszerültünk, megtelt a parkoló, vissza mindenkinek. De ha már beöltöztünk és elterveztük a kirándulást, akkor nem fogjuk négy fal között tölteni a vasárnapunkat. Van egy Tabagán nevű síközpont is, azt választottuk ki, mert az van igazából Almatyhoz a legközelebb. Az út melletti feliratok és irányt jelző táblák azonban elmaradnak az Európában megszokottól, így sajnos nem találtuk meg Tabagánt. Viszont a közép-nyugat-afrikai átlagnál mégiscsak fejlettebb az utak kitáblázása errefelé, így a múlt hétvégi Ak Bulakra könnyedén eljutottunk, ezért ott töltöttük el a tegnapot.
Nem is bántuk meg, gyönyörű napsütéses időnk volt ismét. Itt egészen más a pálya, sokkal hektikusabb, hol nagyon lejt, hol meg alig tudsz elindulni. Chimbulak ilyen szempontból szerintem sokkal jobb. Viszont itt meg minden vadi új, csillog-villog a tisztaságtól és az alig használtságtól, szóval nem olyan rossz összességében. Ami nem megy itt sem és általában az egész országban küszködnek vele, az az éttermi kiszolgálás. Erről is nagyon sokat írtam már korábban. Eszméletlen dolgokat bírnak művelni és azt hiszem, hogy a baj az, hogy nincsenek is vele tisztában. A legjellemzőbb hibák olyanok, mint pl. kérsz két kávét és 10 perces időintervallum van a két kávé kihozatala között. Láttam már pincérnőt 8 sört úgy kihozni, hogy négyszer fordult vele, ahelyett, hogy egy tálcára fölrakta volna őket. Múlt héten Ak Bulakon a srác kihozta a két levessel, illetve előétellel együtt a főételt is. Kint ültünk a szabadban, így gondolhatjátok, hogy mennyi ideig volt a főételünk meleg. Villát persze nem hozott, arra is várni kellett. A teához nem hozott cukrot, citromot, vagy tejet (pedig ugyanígy isszák, vagy ezzel, vagy azzal), én mentem szerezni valahonnan. Nagyon-nagyon szétszórtak, nincs rendszer az egészben, pedig egy étteremben ennél nincs talán semmi fontosabb. Valószínűleg trénelni kéne őket egy kicsit:-)
Most teljesen rosszul hozták ki a kajákat, összekevertek mindent, pedig már megtanultuk, hogy el kell velük ismételtetni a rendelést, szóval így is tettünk. És ez nem nyelvi probléma, mert oroszul rendelünk, és azért az már nagyjából megy ezen a nyelven. Kriszti kért egy salit és egy plovot, én egy levest és egy plovot. Pár perc késéssel megjött Steven, őtőle egy másik csaj vette fel a rendelést. Kért egy másik fajta levest, egy saslikot és sültkrumplit. Először kijött a sali, amit hárman elcsipegettünk, majd kijött mindkettőnknek ugyanaz a leves. Az, amit én kértem. Steven azt gondolta, hogy ez biztos ugyanaz a leves, amit ő is rendelt, így megette. Közben kijött Kriszti főétele is. Illetve egy sültkrumpli is, aminek a saslikkal kellett volna jönnie. Miután megettük a levest, jött a másik csaj 3 tányérral, hogy akkor mindjárt hozza a 3 saslikot. Nyet!!! Egy saslikot kértünk, én a plovomra várok, Kriszti pedig már ette az övét. Majd egy pár perc múlva odalibbent Steven eredetileg kért levesével és tudomást sem véve az általuk okozott kavalkádról, gyorsan lerakta, mintha legalább annak örülne, hogy kihozott valami kaját. Gyévuska, gyévuska, kiabáltuk utána, hát mégis hogy gondolja, hogy egy ember majd két levest fog enni? Valami itt nagyon el lett szúrva. Hívtuk az "eredeti" gyévuskát, hogy nézzük meg még egyszer ezt a rendelést. Elővett valami 30 cetlit, amiből próbálta kibogarazni a miénket. Miután megtalálta, újra kellett írni az egészet, mert össze-vissza írta fel a dolgokat. Végülis megjött aztán Steven saslikja is, meg az én plovom is. Majd kértünk még egy kanna fekete teát, erre kihozott egy zöldet. Láttam, hogy a tálcáján van egy másik, az fekete volt, tehát simán összekeverte őket. Szóltam, hogy cseréljük ki, mert a másik csapat meg nem biztos, hogy örülne a feketének. Szóval megoldódott azért a probléma, de ő csak mosolygott az egészen. Kisebb poénok még a tegnapi ebédnél, hogy kólához elfelejtettek poharat hozni (1 literes kóla hármónknak, szóval nem is 3 kicsi üveg, amiből mondjuk meg is tudod inni), majd hoztak 3 csészét hozzá, percek múlva lett kicserélve üvegpohárra. 3 teáscsészéhez 1 kiskanalat hoztak, vagy legalábbis elvittek kettőt, így a végén egy kanállal kavargattuk hárman a teáinkat. Nem teszik le a poharakat és az italokat mindenki elé, hanem egy valaki elé lerakják, majd gyorsan elszaladnak, nehogy valami konfliktus legyen, szóval jellemzően mindig megy az osztozkodás az asztalnál. Talán tényleg kéne egy céget csinálni ezeket tréningelni:-)
Na ezután a sok szerencsétlenkedős sztori után jöjjön egy pár kép. Itt Krisztikém profi szerkóban és sapiban:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Két kép Ak Bulak lejtőiről:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ma újra kirándulni voltam, pár hét kihagyás után. A mai kirándulásnak volt azonban egy szomorú része is. Az egyik csaj, az amerikai 37 éves Carrie, aki egyébként az egyik leggyakrabban járó kiránduló volt, múlt héten teljesen váratlanul elveszítette a férjét. A 42 éves Dale az USAid-nél dolgozott, pár napig nem érezte jól magát, majd úgy döntöttek, hogy elutazik Londonba kivizsgáltatni magát. Korábban soha nem vacakolt a szíve. Nem is tudom, hogy odaért-e a Heathrow reptérre, de talán ott esett össze. Valami nagy baj volt az aortájával, csak nem is tudtak róla. 2 pici gyerek maradt árván utána. Az ő emlékének is tartottuk ezt a kirándulást. Közép-ázsiai nomád szokás szerint a hóba leszúrtunk egy fát,amire itt emlékül ráaggatnak textildarabokat és általában lófarokszőrt is. Ez utóbbit sem volt itt gond beszerezni:-) Catherine hozta, mondta is, hogy ezzel járul hozzá az ő lovacskája ehhez a kis emlékhelyhez:-) Azoknak, akik egyébként nagy természetjárók, errefelé mindenhol állítanak a hegyekben valamilyen emléket. Ez a kis fa Dale emlékét őrzi:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
És persze ezek a szép hegyek is örökre megtartják Dale-t az emlékezetükben:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hogy vidámabban búcsúzzam el, két gyönyörű kutyáról rakok fel képeket. Ez Dodzsem, aki a német Martina csokibarna labradorja:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ő pedig a legfegyelmezettebb kutya, akit valaha láttam, Suzie,aki a szintén német Claudia német juhásza:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nagyon várjuk már a találkozást veletek!!!
 
 
 
 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zolialmatyban.blog.hu/api/trackback/id/tr571720367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szilva27 2010.02.13. 09:09:01

Budapesten is nagy a hó, legalábbis nekem a 4 hét nyár után nagyon szörnyűnek tűnik...
Még a nagy utazás előtt voltam életemben először síelni Szlovéniában, csak egy délelőttöt, de ahhoz képest, hogy reggel még ott tartottam, hogy soha nem volt siléc a lábamon, ebéd után már le is siklottam egy könnyebb pályán! A síelés nagyon tetszett, csak a sok körítés, beöltözés, sorban állás, síliftezés untatott, szóval még gondolkodom, lesz-e folytatás.
Mikor itthon lesztek, én is feltétlenül be szeretnék iratkozni a táncrendbe!!!

Zolialmatyban 2010.02.15. 03:41:30

Ezért is jobb a snowboard, ebbe itthon beöltözünk, aztán lehet benne flangálni. Persze ez sem az a full extrás kényelem, de távol van a síbakancsokban lehetetlen lépcsőzésektől, stb.
Táncrendbe bőven van hely, nem is tudom, kinek van több mesélni valója:-)

Szilva27 2010.02.16. 20:47:26

Feltettem az internetre még egy rakat képet, ha érdekel, a blogban van egy képek rész, linkekkel, ott megnézheted.

Zolialmatyban 2010.02.17. 03:56:30

@Szilva27: Megnéztem, ámultam-bámultam. Nicaraguával kezdtem, gondoltam, na ezek a legszebbek, ez tetszik a legjobban. Aztán megnéztem Panamát,hát, legalább annyira tetszett. Costa Rica úgyszintén. Eszméletlen szép, színes helyek. Persze most a hosszú télben, az amúgy sem túl színes Almaty után igazi felüdülés volt nézegetni őket.Az utolsó képeken néztem a befestett pálmafákat. Na mondom, helyben vagyunk, mindegy milyen fa, itt is, ott is lefestik fehérre a törzsét. Aztán ott voltak az afro-fák, na ezután már tényleg nem tudom hová tenni, hogy miért kell fehérre festeni őket, ha lehet afrora is:-)
süti beállítások módosítása