HTML

A blogról

Egy évig Kazahsztánban élek Krisztivel. A tapasztalataimat, élményeimet szeretném veletek barátokkal, ismerőseimmel és családtagjaimmal megosztani.

Friss topikok

Linkblog

Az első hó a városban

2009.11.10. 14:08 Zolialmatyban

Tudom, nem olyan nagy szám, mert otthon már leesett az első hó. Gondolom azóta már régen el is olvadt és az a frankó, novemberi taknyos idő van.Itt pénteken és szombaton esett az eső, és éppen olyan novemberi idő volt, mint amilyen gondolom otthon is van mostanában. Vasárnapra akkora köd lett, hogy kb 50 m-t lehetett ellátni, azt is nagyon homályosan. Nem is volt sok kedvünk kimozdulni igazából sehová, így itthon maradtunk. Hétfő reggel pedig kb. ez a látvány fogadott (azért mondom, hogy kb., mert  a kép ma készült, tegnap reggel pedig sűrű hóesés és köd volt odakinn),

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

úgyhogy egy pillanatra el is gondolkodtam, hogy elmenjek-e kirándulni? De csak egy pillanatig, utána átgondoltam, hogy valószínűleg többet veszítenék, ha nem mennék el.

Sajnos a fényképezőgép elkövette a szokásos poénkodását, azaz megadta magát, egyetlen képet ( micsoda véletlen, éppen az elsőt:-)) sikerült készítenem az úton, erről a jurtáról. Ezt az utat tettük meg egyébként az első kiránduláskor is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyébként végig csak ennyit lehetett látni (mármint nem a jurtát, hanem csak kb. ilyen távolra:-)), azaz a térdig érő hóban történő kiránduláson ( Delta főcím feeling, gondolom sokan emlékeztek még rá, de ha nem, akkor itt van https://www.youtube.com/watch?v=0BWJhso3XWY ) kívül más nagyobb élményben nem volt részünk. Mondjuk nagyon élveztem, nem volt olyan hosszú, mint a szokásos, de a hó bőven nehezítette az utat, nem kevésbé az emelkedők és a -10 fok:-)

Ma pár képet sikerült a ház körül készítsek, folyamatosan teszem majd föl az újabb képeket is:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A ház melletti kis utca:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez pedig a kazah health and safety, fogalmam sincs, hogy kik voltak ezek és miért utaztak így a Kok-Tobe-ről lefelé, a cable car tetején?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pár szót még  a hétvégéről is hadd ejtsek. Pénteken megtörtént a nagy bevásárlás, mint láttátok is az előző bejegyzésemben. Szombatra vendégeket vártunk, az orosz házaspárt, akikkel együtt saslikoztunk 2 hete kint a hegyekben, illetve 3-an a magyar főkonzulátusról. Az ottani gazdasági ügyekkel foglalkozó diplomata úr, a felesége, aki orosz, illetve még egy hölgy, aki szintén a konzulátuson dolgozik és mindenféle gazdasági- és pénzügyi-, könyvelési feladatokat bonyolít le.

A Ramstore-ban csodás báránycsülköket kaptam, azt meg is főztem még péntek este, amolyan lecsós-padlizsános szószban készült el a sütőben. Sok friss kakukkfűvel, rozmaringgal és fokhagymával. Desszertnek egy francia almatortát, a tart tatin-t készítettem el, szintén még pénteken (ha valami gáz lett volna, akkor még szombaton tudtam volna egy másik desszertet készíteni, de szerencsére nem volt rá szükség. Minden más szombaton készült el, természetesen azok, amelyek csak frissen jók. Péntek este vacsorára találkoztunk Alannával és Daniellel, a kedvenc kínainkban kajáltunk, a China Caféban. Ezt a helyet bármelyikőtöknek tudnám ajánlani, ha egyszer itt járnátok, korrekt kis konyhát vezetnek.

Szombaton persze egész nap tüsténkedtem, főzés, takarítás, délután pedig már Kriszti segítsége is kellett, ügyes kis asszisztens volt:-) Üdvözlő falatoknak kis crostiniken füstölt lazacot raktunk egy kis tejföllel és kaporral (klasszikusan blini alapra kéne rakni, de az már nem fért bele az időbe, hogy még azt is süssek), egy másikon pedig fürjtojás és piros kaviár. Vettem spanyol szalámit es, ezek kis grissinikre voltak felcsavarva. Egy kis olíva bogyó, friss petrezselyem és kapor, ahogy az oroszok szeretik, illetve savanyú uborka, gondoltam, ha sok vodka fogyna, akkor jó, ha van:-) De nem fogyott egyáltalán sok belőle, így uborka is maradt bőven. Különféle friss zöldségekből pedig crudité tálat készítettem, mártogatni finom török humusz volt mellé. Így néztek ki a falatkák a kis asztalon:

Főételnek pedig a már említett báránycsülök volt fokhagymás krumplipürével és készítettem egy kis párolt lilakáposztát is, ezt csak simán kis barnacukorral és ecettel, max. só, bors, más nem volt rajta. A desszert pedig a már említett almatorta volt melegen, orosz vanília fagylalttal. Úgy gondolom, hogy mindenki jól érezte magát, legalábbis úgy tűnt nekem:-)

Most pénteken megint készülök egy ebéddel, a bankban dolgozó külföldiek feleségei jönnek vendégségbe, a menü fejben már megvan:-) De addig jövök még a vodkás cikk második részével is. Legyetek jók!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zolialmatyban.blog.hu/api/trackback/id/tr441515407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vérsógor 2009.11.12. 20:16:59

Sógikám ez egyszerüen fantasztikus, teljesen összefut a nyál a számban. Úgyhogy meg is eszem a kis szalontüdő konzervemet, ami éppen melegszik a fürdőszobában, itt a "másik" alpesi országban.

legkedvesebb ut. 2009.11.15. 13:00:31

Tök szerencse, hogy pont az első kép sikerült a géppel,mielőtt lemerült, mert így láthatjuk a behavazott jurtát. MERT:ha például csak a 3. vagy a negyedik sikerül, akkor lemaradunk a látványról.
süti beállítások módosítása