HTML

A blogról

Egy évig Kazahsztánban élek Krisztivel. A tapasztalataimat, élményeimet szeretném veletek barátokkal, ismerőseimmel és családtagjaimmal megosztani.

Friss topikok

Linkblog

Kazahsztán sportjáról

2009.11.26. 12:51 Zolialmatyban

Most egy kicsit megosztó leszek, mert egy olyan témával kapcsolatban írok, amely tudom, nem mindenki számára érdekes. Ők sajnálhatják, sok minden kimarad az életükből. De tudva azt, hogy a vodkás cikkemet is elolvasták olyanok is, akiket nem feltétlenül érdekelt a téma, azt gondolom, hogy ezt a cikket is el fogják olvasni olyanok is, akiket nem hoz lázba különösen a sport.

Én viszont azt gondolom, szerencsére a nagyobb többséggel egyetemben, hogy mind a tömegsport, mind  a versenysport igenis sokat elárul egy ország és egy társadalom kultúrájának minőségéről. Ezért sem szabad hagyni, hogy olyanok irányítsanak egy országot, akik magasról tesznek az egészre és hagyják, hogy olimpikonjaink pl. 50-es évekbeli körülmények között készüljenek, az eredményeket pedig ennek ellenére elvárják. Egy ország sikeres szereplései olimpiákon és egyéb világversenyeken igenis mentálisan jó hatással van a társadalom egészére, nem beszélve arról, hogy egy-egy siker több ezer gyereket tud megmozgatni és a sportosabb életvitel felé elmozdítani.

Ugyan futballról szóló cikket ígértem először, de azt gondolom, hogy érdemes talán inkább egy átfogóbb képet mutatni az egész kazah versenysportról.Na nem megyünk végig minden egyes sportágon, hiszen itt is űznek mindenféle sportot a sakktól a teniszig. Az ország olimpiai bajnokairól pedig mindenképpen szeretnék megemlékezni, hiszen ők igazi hősök, ahogy mi is annak tartjuk a magyar olimpiai aranyérmeseinket. Mivel az ország 1991-ben vált függetlenné és Barcelonában még FÁK-színekben versenyeztek, így az első saját kazah csapat és olimpiai arany Atlantában született. De ne menjünk ennyire előre még, nevezzük meg azt a pár sportágat, amelyek a legnépszerűbbek az országban. Nem árulok el nagy titkot, itt is a futball a legnépszerűbb, amiről ígérem, tényleg lesz külön bejegyzés. Ezek a fiúk a nemzeti tizenegy, persze  a kép nem tudom mikori, az összetétel itt is ugyanúgy változik, mint bárhol a világon:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mint hogy Kazahsztán szovjet utódállam, nem véletlen, hogy a jégkorong is a népszerűbb sportok közé tartozik. Itt elidőzünk egy picit. Létezik Kazah Bajnokság, összesen 7 csapattal. De az ország legerősebb csapata, a Barys Astana az ún. Kontinental Hockey League-ben szerepel (ez az utódja az Orosz Szuperligának), ami a top orosz bajnokság. Itt 24 csapat szerepel, ebből 21 orosz, egy az imént említett Astana, míg a maradék nem orosz csapat a belorusz Dinamo Minszk és a lett Dinamo Riga. Itt is létezik Keleti- és Nyugati Konferencia, a kazah csapat természetesen a Keletiben játszik. Ez a két csoport ismét két-két csoportra van osztva, a Keleti Konferencia a Csernyisev- (itt játszik a Barys) és a Karamov csoportokra. Míg a Nyugati Konferencia a Taraszov- és a Bobrov (itt játszanak a lettek és a fehéroroszok) csoportokból áll.

A Barys hazai csarnoka egyébként az Alatau Sport Palota, befogadóképessége 5532 fő. A vezetőedző Andrej Sajanov, a csapatkapitány pedig a kanadai Kevin Dallmar.A csapat második számú együttese a kazah bajnokságban játszik és a klub erősségéről sokat elárul, hogy ez a 2-es számú csapat pedig az utóbbi évek kazah bajnoka.

A második ligának mondható orosz bajnokság pedig a Russian Major League, ez Nyugati-, Közép- és Keleti Csoportra van osztva. Háromszor 8 csapat adja ki a liga 24 csapatát. Itt az egyetlen nem orosz csapat a kazah Kazzinc(kazcink)-Torpedo Uszty-Kaminogorszk. Ők a 4400 fős sportpalotájukban játszák a hazai meccseiket a Keleti Divízióban. Nekik is van egy kettes számú csapatuk, amely szintén többszörös kazah bajnok. A maradék öt csapat a kazah bajnokságban a Gornyak Rudnyi, a Sary Arka Karaganda, az Irtysh Pavlodar, az Enbek Almaty (lehet, hogy meg kéne nézni őket:-)) és a Kazakhmys Satpayev.

A két legnevesebb játékosuk pedig Nikolaj Antropov és Jevgenyij Nabokov.

Antropov neve sokáig összenőtt a Toronto Maple Leafs-szel, de ma már az Atlanta Trashers játékosa. Itt pedig még a new-yorki Rangers csapatának mezében látható. Jobbszélső egyébként, 198 cm magas óriás.

 

 

 

Ő pedig Jevgenyij Nabokov, aki mint látjuk, kapusként játszik. A San José Sharks csapatának a hálóját őrzi már 2000 óta. Nem is csoda, hogy a jelenlegi teamből ő játszotta a legtöbb meccset, a legtöbb győztes meccset, stb. a csapattal. Egy igazi legenda már San Joséban. Egyébként 34 éves és 183 cm magas. Ő a föntebb említett Uszty-Kaminogorszkban született és ott is kezdte hokis pályafutását.

 

 

 

 

 

 

 

 

Megemlítenék egy teniszezőnőt is, aki követi a teniszt, annak nem ismeretlen Jaroszlava Shvedova neve. Bár Moszkvai születésű és ott is él, 2008 óta kazah színekben versenyez. Édesapja az edzője amúgy, az édesanyja keresztneve Nurzia (elég kazahul hangzik), ez az egyetlen tippem, hogy emiatt kaphatott kazah állampolgárságot és játszhat kazah színekben. Sharapova, Kuznyecova, Szafina, stb. mellett nem sok vizet zavarhatna gondolom az orosz teniszéletben, de a kazahoknak az első számú teniszezőjük lett. Jelenleg a 40-50. hely körül lehet a világranglistán, szóval nem rossz a csaj egyáltalán.

 

 

 

 

Igazából az első helyre kellett volna tennem az ország kerékpársportját, különösen amiatt, hogy ilyen sokan kerékpárőrültek, illetve Tour- őrültek vagytok. Én ugyan nem annyira, de valamelyest követem a dolgokat, ezért mielőtt idejöttem volna, nekem is az Astana Team neve jutott eszembe, ha egyáltalán a kazah sportra gondoltam. Valószínűleg sokkal többet tudtok az egészről, mint én, ezért nem fogok komolyabb történet mesélésbe. Sok herce-hurca járta körül a csapatot, a 2007-es év a botrányos dopping ügyek miatt, ez év májusában pedig majdnem becsődöltek, ahogy a válság ide is komolyan begyűrűzött. Most úgy néz ki, hogy rendben lesz a 2010-es év, de ha többet tudtok, akkor írjátok be a kommentek közé. Én is csak a netről szereztem az infókat.

Ezek a fiúk egyébként a 2003-as kazah válogatott tagjai:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Természetesen nem hagyhatom ki Alekszander Vinokurovot, a sportág nagy nevét, a legismertebb kazah kerékpározót, aki szintén érintve volt a "vörösvértestes doppingügyben". De adjuk meg neki inkább a tiszteletet és említsük meg, hogy a 2006-os Vuelta a Espana győztese. Itt még Liberty Seguros trikóban, akiktől tulajdonképpen az Astana megvette a Tour indulásának a jogát, illetve a fél csapatot. De a pontos sztorit nem tudom most én sem, egészítsetek, vagy javítsatok ki mindenképpen. Bár az eltiltás lejárta után végül idén nem indult mégsem a Tour-on, de ha minden igaz jövőre ő is nyeregbe száll. 36 éves lesz 2010-ben, szóval nem mai gyerek, de pl. Armstrong is '71 szeptemberi és mégis jól nyomja még mindig. Szóval hajrá Vino!!!

 

 

 

 

 

Az ország legsikeresebb sportága olimpiákon az ökölvívás. Ugyan még csak 4 olimpián szerepeltek Kazahsztánként, mégis feltornázták magukat az olimpiák történetének a 11. helyére az ökölvívás összetett éremtáblázatán. Szóval mindenképpen riszpekt a srácoknak. De ha már olimpiáról beszélünk, akkor ejtsünk szót az összes bajnokukról. Én még emlékszem, hogy 1996-ban Atlantában az egyéni aranyat öttusában Alekszander Parigyin nyerte.

Persze a neve már nem ugrott volna be, de a befutására emlékszem és hogy amolyan meglepetés volt az ő aranya, bár nem volt kis név egyáltalán a sportágban.És talán akkor láthattunk olimpiákon kazah aranyat először.

 

 

 

 

Ebben azért nem vagyok teljesen biztos, mert a képen piros dresszben látható Jurij Melnyicsenko szintén ezen az olimpián szerzett aranyérmet kötöttfogású bírkózásban, harmatsúlyban. Szóval ez az arany elképzelhető, hogy előbb született.

 

 

A 2000-es Sydney játékokon 3 aranyat is szereztek a kazah sportolók. Először egy hölgyet szeretnék megemlíteni, egyébként is ő mindez idáig az egyetlen kazah női aranyérmes. Olga Sisigina a csaj neve, és nem kisebb érdeme van, mint hogy a 100 méteres gátfutás aranyérmét hozta el, amely atlétikai szám a nők között is inkább a feketéké.

 

 

 

 

Róla hadd tegyek föl még egy képet, ez nekem nagyon tetszik, itt egy karaoke bárban bulizik éppen, gondolom nem a győztes futása előtti éjszakán:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ő pedig Jermakan Ibraimov, aki a nagyváltósúly olimpiai bajnoka volt ökölvívásban Sydney-nek. Ha valaki nem tudná eldönteni, hogy melyik is ő, segítek. Nem a fehér ruhás, nem is a kék ruhás fekete srác, hanem bizony a piros ruhás győztes fickó!

 

 

 

 

Ez a fiú pedig Bekzat Szattarhanov, aki mindössze 20 évesen lett a pehelysúly olimpiai bajnoka. Leírni is fájdalmas, hogy ugyanezen év, azaz 2000 szilveszterén autóbalesetben életét veszítette... Még ma is csak 29 éves lenne...

 

 

 

Ő Baktijar Artajev, aki Athén, azaz 2004 egyetlen kazah olimpiai bajnoka volt.De micsoda bajnok! A váltósúlyban szerzett aranyat úgy, hogy az elődöntőben a 2x-es olimpiai bajnok orosz Oleg Szajtovot búcsúztatta, míg a döntőben a szintén esélyesebb kubai Lorenzo Aragont. Meg is kapta az olimpia legtechnikásabb ökölvívójának járó Val Balker-díjat. A srác '83-as születésű és szülővárosában Tarazban, a sportcsarnokot rögtön el is nevezték róla:-)

Már 2008-ban, azaz Pekingnél járunk, itt 2 aranyat sikerült a kazahoknak szerezniük. Nem meglepetés, hogy az egyik ebből szintén ökölvívásban született.

Mégpedig a képen látható Bakit Sarsekhbayev jóvoltából. A srác a váltósúly aranyérmese. Úgy látszik, hogy ez a súlycsoport nagyon megy nekik, két egymást követő olimpián is elhozták az aranyat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez a laza, vidám fiatal fickó pedig Ilja Iljin, aki '88-as születésű, tehát 20 évesen lett olimpiai bajnok a 94 kilós súlycsoportban súlyemelésben. 17 évesen már világbajnok volt, szóval nagy jövője van gondolom még a srácnak.

 

 

 

 

 

Hát ennyit mára, remélem tetszett a cikk. Következő alkalommal majd rólunk írok, mint említettem, lesz egy pár esemény a hétvégén, pl. Santa leszek egy előre hozott karácsonyi partin:-)

 

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zolialmatyban.blog.hu/api/trackback/id/tr631553761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zolialmatyban 2009.11.26. 13:49:17

@pityke8: Ez gyors komment volt Pisti!Abszolút egyetértek, de most nem tudtam a fiúkról írni, csak az itteniekről.
Láttam amúgy az indexes beírásod is a rádiókról, bingó! Én néha rányomulok a neten ezekre az új adókra, a Class (vagy Klassz) szerintem teljesen jó. Nem tudom mit rinyálnak, meg tüntetnek, meg sms-eznek, ezeknek az új adóknak a zenei anyaga fényévekkel jobb, mint a megszüntetett kettőé. Ha az eljárás a bajuk, akkor meg nem értem, hogy miért nem nyávogtak pár éve, amikor még gázosabb körülmények között akkor még meghosszabbították a két rádió működési engedélyét, de komolyan valami ultra közép-afrikai módon:-)Mindegy is, hajrá Vasas, meg hajrá új rádiók:-)Ja, meg hajrá kazah sport!

pityke8 2009.11.26. 15:55:59

Tudod,a langyosvíz meg a megszokás...nagy urak azok ám! Az eljárásról meg szerintem csak annyit, hogy amibe a politika beleugat abból jó nemigen szokott származni,de a mandátumuk amúgy is lejárt...

Zolialmatyban 2009.11.27. 04:33:48

@pityke8: Márpedig a politika 2 éve is, 5 éve is, 7 éve is és régebben is mindig beleugatott. Már az, hogy eddig léteztek a politika beleugatásának volt köszönhető. Ezért nem értem a kettős mércét. Pár éve, amikor meghosszabbították a mandátumukat, akkor nem volt baj, hogy a politika beleugatott? Most hirtelen meg egyeseknek ez nagyon fáj? Vicc.Én örülök annak, hogy két nagyon gáz rádió helyett viszonylag hallgathatóak lettek az újak. Ez mindenképpen előrelépés.
Amúgy meg most beszélgessünk a sportról:-)

kutyaütő 2009.11.28. 14:13:25

Jó, beszélgessünk: szegény bácsinak ráült a másik a fejére. Ez két ippon, ha jól ösmerem eszt a játékot...

szabbb 2009.11.28. 22:17:30

Szerbusz János,

az jutott eszembe, milyen lenne valami fasza Kazasztán - Tadzsikisztán barátságos meccs. Lehet látnád Oleget, biztos szövkap, vagy esetleg elnök. Fölkapná a fejét arra, hogy "Hajrá Vasas", de talán a "Gyerünk, gyerünk An-gyal-föld" is meglenne neki, nem beszélve az "Angyalföldi vaddisznók" - ról..:-))

Zolialmatyban 2009.11.29. 05:52:37

@szabbb: Tetszene neki gondolom, még vinnék neki valami piacos bort is, tudod, nyomta annak idején az mdf-piacot Újpesten:-)

pontmost 2009.11.29. 22:24:20

Kossuthosodsz apám! Szakállad hogy áll?

Zolialmatyban 2009.11.30. 13:15:14

@Isiz: Meglátod nemsokára, ma felrakok egy pár képet. Ez az új képzett ige, a kossuthosodik nagyon tetszik:-)

hispanic 2009.12.03. 12:29:49

Dzsekike!
A legjobb cikked volt, de nem csak úgy hogy a legjobb, hanem a legjobb!!!
Kétszer olvastam el, de ha ezt megírtam, esküszöm elolvasom harmadszor is.
A Tour résznél még sírtam is.
Esetleg Shvedova telefonszámát nem tudnád megszerezni?
És Isten vagy Dzseki!

hispanic 2009.12.03. 12:34:34

Megkívántam azt a karaokest a párducbőrben.

Zolialmatyban 2009.12.03. 15:02:53

@hispanic: Innál vele te is egyet, aztán cselekednél is. Egyébként meg olimpiai bajnok, mégsem akárki, tudnál nekünk mesélni róla Bogácson, vagy Szarvason, de az is lehet, hogy már közben hívnál minket. Ha arról van szó, aki énekel, arról is mesélhetnél:-) Dzseki, ha tetszik, olvasd el negyedszerre, ötödszörre is:-)
süti beállítások módosítása