HTML

A blogról

Egy évig Kazahsztánban élek Krisztivel. A tapasztalataimat, élményeimet szeretném veletek barátokkal, ismerőseimmel és családtagjaimmal megosztani.

Friss topikok

Linkblog

Vicces árak

2009.09.28. 18:41 Zolialmatyban

Sziasztok! Ismét jelentkezem, bár a hétvégén a rossz idő miatt a szép képek felvétele ismét elmaradt. Azért történt velünk ez-az, pár kép így is akad, amelyet meg tudok osztani Veletek.

Az előző bejegyzéshez a Szikinek írt válaszomban említettem, hogy milyen olcsón kaptam az Operába jegyet,így el is gondolkoztam azon, hogy van még pár olyan dolog, ami számunkra érthetetlen. Mármint az árak. Valami hihetetlenül olcsó, más viszont képtelenül drága. Tényleg nem rossz ilyen áron Operába menni, legalábbis ha arra gondolok, hogy otthon milyen árak vannak már, ha az ember ráveszi magát, hogy megnézzen valamit az Andrássy úton. Ha van jegy egyáltalán. Én ma vettem a Csipkerózsika balettra 2 jegyet, a legdrágább kategóriában, 1700 tenge darabja, azaz kb. 2200 Ft. ??????????? De 400 tengétől indulnak, azaz kb 550 Ft-tól. Remélem a színvonal magasabb, mint az árak:-) Gondolom az állam szórja nekik a pénzt, mondjuk az nem hülyeség, hogy éppen kultúrára futja.

A legelső bejegyzésemen láttátok a benzin árakat. Ez sem rossz, 100-140 Ft között van egy liter üzemanyag, szóval nem EU-s árak vannak érvényben. Ugyanez a helyzet a cigarettával, az itteni Munkás az olyan 80 tenge, de még a Marlboro is 120, azaz kb. 160 Ft. Mondjuk látszik is a városon, tele van autóval, na és ahogy említettem már, mindenkinek kötelezően lóg a spuki a szájából. Ha fölszállsz esetleg egy buszra, a jegy ára 30 tenge, azaz kb. 40 Ft. Kriszti volt egy parkban, ahol szedtek belépőt, természetesen 3 nagyon dolgos ember állt ott, a belépő ára 35 tenge volt. Miért? Hogy kiegészítsék a 3 néni fizuját? Voltam a szép kék tetejű múzeumban (egyébként teljesen korrekt múzeum, tetszett a kiállítás), 100 tenge, azaz 130 Ft a belépő. Miért, kedves kazah testvérek???? Vagy legyen ingyen, mint Londonban egy pár múzeum (a British Museum,vagy a National Gallery pl.), vagy kérjetek 1000 tengét, de ne bohóckodjatok már 100 tengével, legyetek kedvesek!

Akkor mondok egy párat a másik végletből. Az ismert üdítőmárkák, Coca-, Pepsi- és Schweppes termékek az egy literes üdítők között olyan 100-110 tenge (130-140 Ft), kivéve egy titokzatos italt. Na jó, nekünk nem az, itt fogalmam sincs, hogy mi lehet benne olyan nagy szám, ha egyáltalán lehet kapni, mert ritkán látni, az is biztos. A tonicról beszélek, a literes Schweppes tonicot ma 565 tengéért, azaz mintegy 730! Ft-ért láttam:-) Van egy gagyibb tonic is, a Vintage névre hallgató, de abból is 265 tenge, azaz olyan 340 Ft egy liter. Míg a cola, a fanta, a sprite, a 7up, a Pepsi kb. 130 Ft. ????????????

Azt is írtam, hogy ha elmegyünk valahova, akkor a sör, de más italok is viccesen drágák. A legolcsóbb sör amit eddig ittam az 495 tenge volt, 650 Ft. Gin-tonic 1000-1300 tenge, azaz 1300-1700 Ft. Semmi koktél, csak egy gin-tonic. Persze van itt sok arc, aki jól keres, de pl. egy kávézóban a manager, illetve műszakvezető olyan 60 000 tenge körül keres egy hónapban. De mondjuk egy multinál egy közepesen OK poziban itt is haza tudnak vinni 200-400 000 tengét. De olyat is hallottunk, hogy egy tanítónő valahol 30 000 tengét keres meg. Mondjuk ő max otthon vodkázik:-) De legalább cirkuszba, operába elmegy néha, mint a régi "szép" szovjet időkban.De kérdés, hogy hol lakik? A mi lakásunk 3000 dollár per hó, azaz kb. 600 000 Ft. Jó-jó, nem szar lakás, de otthon ennyiért 500 nm-es villát bérelsz valami zöldövezetben. Két Almaty létezik egyébként, az egyik a jobb rész, az újabb rész (persze ettől még szinte csak komcsi épületek vannak,illetve a pár éve épültek) ahol mi is lakunk, és van egy régi, nagyon gáz Almaty, félelmetesen lepukkant házakkal, bádogkerítésekkel. majd készítek ott is képeket. Azt mondják, hogy oda még el tudsz menni, de vissza már érdekesebb az út:-) Ha visszajössz egyáltalán:-) Szóval majd úgy megyek, hogy a sofőrt nem küldöm el, akkor vissza is jutok valahogy:-)

Amúgy jutott mostanra is két party, egy péntekre, egy meg szombatra, természetesen búcsúbulik voltak ezek is. A tegnapi napra lett volna egy kis kirándulás, de több okból is elmaradt, a legfőbb ok a rossz idő volt. Itt a városban nem esett, de a hegyeket alig lehetett látni a fekete felhőktől. Azért nem unatkoztunk, pár képet mutatok is Nektek. Az elsők rögtön macskabarátoknak, tegnap voltunk itt a szomszédban egy kisebb macskakiállításon. Ez itt egy Karthausi, ezt főleg Szandi figyelmébe ajánlom:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aztán van itt egy gyönyörű cirmi is (a fajtája nem jut eszembe, valami angol fajta), persze éppen alszik:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De a legdurvábbak a Main Coon-ok voltak. Nem tudtam róluk képet csinálni, mert olyan házikójuk volt, hogy visszaverődött a fény róla. Ezt a neten töltöttem le, ez szerintem átugrik a kerítésen egy libával is:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pár egyéb kép, ez itt ismét egy komcsi épület, sajnos nem tudom, hogy mi, a térkép nem jelöli. Lehetne persze egy náci épület is, szebb kivitelben 2 éve Garmischban láttunk ehhez valamelyest hasonló, 1938-ban épült házikókat:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Találtam egy színesebb oroszos házat is, íme:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt pedig az Eiffel torony, amely mint tudjuk, Almaty jelképe :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aztán itt vannak a nagy kedvencek, már küldtem ilyet, de ma 3 is állt a házunk alatt:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ő pedig a Mr President, természetesen idézettel tőle:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legkönnyebb szó kazahul pedig az, amiről a város is el van nevezve, ezt nem csak a kép miatt érti az ember, az alma kazahul is alma:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És egy másik helyi nedű, a városról elnevezve, üzletben valami 110 tenge volt, szóval nem rossz az ára és az íze is jó:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Végül egy újabb vidám kép rólunk, immáron 1962-ben járunk, ígérem a következő is legalább ilyen jó lesz:-)))

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zolialmatyban.blog.hu/api/trackback/id/tr411413391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása