HTML

A blogról

Egy évig Kazahsztánban élek Krisztivel. A tapasztalataimat, élményeimet szeretném veletek barátokkal, ismerőseimmel és családtagjaimmal megosztani.

Friss topikok

Linkblog

Vízum túra

2009.12.08. 19:14 Zolialmatyban

Hosszú mesébe is belefoghatnék, mert van miről mesélni, ahogy mindig. Röviden arról van szó, hogy 10 napra elutazunk Kazahsztánból. Hosszabban pedig ez úgy néz ki, hogy először is azzal kezdődött a dolog, hogy decemberben nem megyünk sehova, hanem januárban lesz szabadság és akkor hazautazunk. A dolgok pedig egyik pillanatról a másikra úgy alakultak át, hogy Kriszti nem viheti át januárra az ez évi szabiját, így egyszerűen csak megmondták neki, hogy a december 7-én kezdődő és a rá következő hét a szabija.

Mi úgy terveztük, hogy a kazah vízumunkat is a szabadság alatt fogjuk megújíttatni. Ezzel a hirtelen jött 2 héttel pedig nem is tudtuk az elején, hogy mit kezdjünk? Gyorsan megnéztük a jegyeket, hát Magyarországra nem volt éppen olcsó most, Krisztinek meg igazából nem is lett volna pihenés ebből. Hova lehetne még elmenni, ahol van kazah nagykövetség, illetve innen viszonylag könnyen eljutunk? Ha Magyarországot ki kellett lőjük, akkor maradt 4 ország, illetve város. Legkézenfekvőbb Bishkek, a kirgiz főváros, amely csak 250 km-re fekszik innen. Mindenképpen el akarunk menni majd arrafelé is, de most az egyik hideg és havas városból a másik hideg és havas városba átmenni nem tűnt valami eredeti ötletnek. Arról nem is szólva, hogy a vízumügyintézés 3-5 munkanapot is igénybe vesz, na Bishkek ahhoz azért meg pláne sok. Mi a többi lehetőség, ami szóba jöhetett? Dubai, Delhi és Bangkok. Három napsütéses város, máris jobban hangzik, nem?Ezek közül Dubaiba volt legolcsóbban repjegy, de valahogy nem derült ki igazán, hogy mi a helyzet a vízummal? Még a bécsi emirátusok-beli követség felhívása után sem. Csak annyit tudtam meg, hogy vízumot követségek nem intéznek, hanem a szálloda, vagy a légitársaság ún. szponzorként lép fel. Azaz pl. ha van egy szállodába foglalásod, akkor arról küldenek valami igazolást a hatóságoknak is.Persze, a szebb és nagyobb szállodák. Ahová én foglaltam volna, mert megfizethető (belvárosi apartmanszállodákban már kapni 2 ágyas szállást 10-15 ezer forintért), az a szálloda azt mondta, hogy nem intéznek vízumot. Hát ennyi, különösebben nem izgatott föl Dubai egyébként sem. Lehet, hogy igazságtalan leszek, de nem egy túl izgi ország. A tengerpartok pedig nem szépek egyáltalán, kopárak, építkezések "színesítik", szóval hagyjuk. Biznisz útnak, meg bevásárolni, vagy a Jumeirah Beachen mondjuk a csúcsszállodákban biztosan OK egy hét is akár, de aranyáron.

Delhi már okésabb, mert mindenképpen több a látnivaló, pláne a környéken. De itt is idő, míg indiai vízumot kapunk, egy hét alatt ki tudja, hogy mire jutunk? A másik pedig, hogy mi nem oltattuk be magunkat, India ilyen szempontból gázabb, tehát több esély van valami "exotikus" betegséget összeszedni, mint mondjuk Almatyban. Szóval maradt Bangkok, ahová átszállás nélkül el tudunk repülni, van kazah követség és okés áron tudtam jegyet foglalni. Plussz a 15 napos turista vízumot a reptéren is el lehet intézni. Ettől függetlenül szerintem gáz, hogy még az EU-s csatlakozásunk után is kell vízum ide, vagy pl. Törökországba is, de Európán kívül igazán mindenhova. Szóval a kedves magyar diplomáciának még van min dolgoznia.

Azért is nem írtam mostanában blogot, mert minden szabadidőmben a gép előtt ültem, jegyeket és szállodákat nézegettem. Ha éppen működött a net, mert manapság azzal is gondok voltak és vannak is. Addig-addig variáltunk, hogy pár nappal ezelőtt lefoglaltam a bangkoki jegyeket, nem tudtam tovább várni. És nagyon jó megérzés volt, mert másnapra mintegy 40%-kal fölmentek a jegyárak. Örültem is, mint majom a farkának:-)

Pár óra múlva indulunk is. Itteni idő szerint reggel 8-kor szállunk föl és bangkoki idő szerint valamikor negyed 5 körül (délután) szállunk le. Szóval több, mint 6 órás az út (2 óra az időeltérés). Péntek reggel lesz csak nyitva a kazah követség 10 és 12 között, szóval addig mindenképpen Bangkokban maradunk, illetve max. Ayutthayába, a régi fővárosba látogatunk el, ami 80 km-re van Bangkoktól és tele van régi romokkal, elég komolynak tűnik a dolog, persze Angkortól azért messze áll. Péntek este pedig busszal, vagy vonattal elutazunk egy szebb tengerparti részre, még nem tudjuk, hogy hová? Talán ide?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Majd a következő péntek reggelén megint jelenésünk lesz a kazah nagykövetségen, úgyhogy gondolom csütörtökön éjjel visszautazunk. A pénteket még Bangkokban töltjük, szombaton ottani idő szerint du. 3/4 6-kor indulunk vissza és almaty idő szerint valamikor éjfél után fél órával szállunk le, azaz itt már 20-a lesz, otthon még csak 19.

Igyekszem majd beszámolni a kinti élményekről is, már amennyire lesz internetünk, és amennyiben azzal akarok majd kint foglalkozni, hogy esetleg órákat töltsek el a képek letöltésével, lekicsinyítésével, majd a a blogra mentésével, mindezek után pedig blogírással és képfeltöltésekkel:-) Azért igérem, hogy találok majd rá alkalmat, persze nem tudom tényleg, hogy mikor?

Addig is teszek föl képeket magunkról, amelyek pénteken este készültek, az Annual Winter Charity Ball-on, amely az Intercontinentalban volt és a női klub szervezte. Volt a banknak is egy asztala, elég szűkösen voltunk, mert 12-en ültük körül. A fogadás 7 órától volt, pezsgő, vodka, rágcsák, ilyesmi. Majd 8 körül foglaltunk helyet az asztaloknál, 4 fogásos menüt kaptunk. Előételnek füstölt lazacot tálaltak salátával és egyéb pici kis fancy garnírungokkal. Majd jött a leves, nagyon felejthető marha consommé (a vacsora talán egyetlen gyenge pontja, pedig talán a legkönnyebb elkészíteni), benne 2 raviolival, az egyik spenóttal volt töltve, a másikra már nem is emlékszem, talán gombával. A főétel jobb volt, egy-egy darabka marha steak, fürjmell és kacsamell. A garnish szokásos kis dolgok, gomba, paradicsom, burgonypüré, karotta, ilyesmi. Az én marhám túlsült volt, a Krisztié tökéletes. A fürjet a legnehezebb megcsinálni, a méreténél fogva pillanatokon múlik, hogy túlsül-e, de nekik most sikerült pont eltalálni. Úgy emlékszem, hogy a kacsa is jó volt. Desszertnek pedig almás rétes volt, vanília fagyival és málnaszósszal ( a menülap szerint). A málnaszósz teljesen lemaradt (egyes a főszakácsnak) , Darren, Kriszti kollégája szólt is a pincérnek (Nem mintha annyi pia éa kaja után számított, hogy ott van-e? Csak egyszerűen ciki, ha az étlap említ valamit,de nem kapod meg.), aki ki is hozott egy tányérkával. Úgy tűnik, hogy Kriszti nagyon örült neki:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt pedig egymásnak örülünk:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt Kriszti Jay-jel, Darren párjával látható:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezen a képen pedig Gökmennel, a viszonylag új török kollégával:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt jómagam, Anne-nel a nagyfőnök feleségével:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt pedig a 125 kilós Darren, Anne és az én ölemben:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Végül ismét mi, Krisztivel:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Visszatérve a hazamenetelre, nézegetem továbbra is a januári és februári jegyeket (olcsóbbak, mint most Karácsony előtt), tehát azért akkor lesz valamiféle látogatás haza:-)

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zolialmatyban.blog.hu/api/trackback/id/tr631584159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szilva27 2009.12.08. 20:47:57

Mit mondhatnék erre, tudtok élni! Bangkok zseniális, menjetek el a 80 emeletes épület tetejére kajálni, az étel nem nagy szám, de a kilátás!!!!!
Ayutthayát mindenképpen ajánlom, közel van, egy szép egynapos kirándulás. Mindenképpen vonattal, az nagy élmény!

Állitólag Ko Changra szigetre nem olyan bonyolult eljutni Bangkokból, kb. 4 óra az út, ha jól emlékszem, bár nem voltam. Ha közelebb akartok menni Jomtien-t ajánlom, a rosszhirű Pattaya mellett van, kevésbé zűrös. Ha e mellett döntötök, akkor strandolni mindenképpen Ko Laan szigetére menjetek, Pattayából mennek hajók, kb. 20 perc.
Na, remélem ezt még indulás előtt olvassátok :-)
Sz.

Szilva27 2009.12.08. 20:58:07

Még egy dolog, hátha olvassátok: ha Jomtienbe mentek ajánlom a Simple Simon hostelt, teljesen korrekt, angol a tulaj és a felső szinten van két tök jó szoba, erkéllyel, hűtővel, stb.

Zolialmatyban 2009.12.10. 03:03:54

@Szilva27: Olvassuk, köszi:-)
Még nem tudjuk pontosan hová megyünk, az első estén túl vagyunk és az az igazság, hogy ha nem csinálnánk semmi mást, csak itt a Khoa San utca környékén eszegetnénk az utcán, már az örök élmény lenne:-) Beszarás ez a sok eszméletlen jó kaja! Utána lábmasszázs az utcán, csupa kedves kis 150 centis kis mini nénitől:-)Na majd írunk erről is. Az utazás fantasztikusan kalandosan indult, "hála" az Air Astanának.

Gratula · http://gratula.com 2009.12.10. 23:03:34

Zolikám, Krisztikém,

Most látom csak, hogy merre jártok VÉGREE! :-) Almaty-t magam is meg fogom nézni, így hó-latyak jöhet mindaddig amíg van megfelelő gardedam a kazah valóságban!

Bangkok, ah, csoda.. Dóri itt ül mellettem, aki rendszeres Thaiföld látogató mint tudod és azt ajánlja, hogy Koh Chang-on kívül ( ahol mi is lenyomtunk 2 varázslatos helyet, busszal inkább 5 óra ), el tudtok még menni Koh Samet-re. Apropó Koh Chang, ott nagyon jó a levegő, mert Bálint is ott készült, úgyhogy hajrá! :-)))

A nemzetközi busz terminálról ( ekámáj, Dóri nem emlekszik, hogy hogy kell írni ) indulnak járatok ( www.sawadee.com, itt egyébként minden egyébről is találtok tucatnyi információt, mi innen foglaltunk mindannyiszor szállást, buszjegyet stb. ).

Bangkokban mi többször is PJ Watergate Hotel-ben szálltunk meg, de a sawadee-n találtok számos lehetőséget!

Érezzétek jól magatokat és nagyon hiányoztok!
:-)

Zolika vegyél számológépet is vazzeg, ragasszad le cellux-szal és alkudozhatsz a piacokon! :-)) Emlékszel? haha

Jók legyetek!

Tamás&Dóri&Bálint&Karcsi&Kismaci akit még nem tudunk, hogy esznek e vagy isznak :-)

Zolialmatyban 2009.12.11. 17:27:25

@Gratula: Tomi,
Ezt nem hiszem el!!! Még itt nyomom a Sawadee Guset House bárjában Bangkokban (Khao San area), mert ma tudtuk csak intézni az új kazah vízumot. Csak holnap reggel tudunk indulni tovább, és volt 2-3 ötlet.A spirit összebeszélt, mert Khao Changra megyünk!!!:-)))Ott leszünk 5 éjszakát, aztán vissza Bangkok. Egyébként olyan hely, ha semmi mást nem csinálsz, csak leülsz itt és minden este mást eszel, már akkor megérte.Folyamatosan kajálunk az utcán, majd este valami vadállat curry. Ma láttam disznófület a vacsi előtt, gondoltam lefojtom vele a noodle soupot, de hiába jártuk körbe 2x is az utcákat vacsi után, már eltünt a faszi:-(
A többiről majd beszámolunk, eddig 2 full nap volt, tegnap 3. osztályú vonattal Ayutthaya, varázslat az egész. A legjobb hely eddig mindkettőnk életében:-)

Zolialmatyban 2009.12.11. 17:29:55

@Zolialmatyban:
Bocsi. Guest House, persze, 750 baht egy éjjel kettőnknek:-)

Gratula · http://gratula.com 2009.12.11. 17:39:34

@Zolialmatyban: jajjjujj, de jó nektek Disznófülűek!
:-)
Itt is nagyon szép az idő, köszi szépen, szakad a sár meg a ködös fostalicska, lassan a hó is nekikezd, ami legaláb kisBalunak nagy élmény lesz!
Kint van mindenhol a karácsonyi dekoráció, mi is készülünk!
Jók legyetek és kenjed komám a fehír bőrödet, mert le tanálsz égni! .-)

Autentikus Curry pasta-t hozhatnál nekünk, ha esetleg eszedbe keveredik!

Koh Chang-on menjetek el dzsungel túrára, pókok, vízesés, frissen a késsel vágott fehéj, pataktúra, elefántok!

Sok pusz,

TDBK

pontmost 2009.12.11. 19:44:59

Én nem vagyok arra ismerős, de azt látom, hogy a fiúk fejét befogta a málnaszósz!
süti beállítások módosítása