HTML

A blogról

Egy évig Kazahsztánban élek Krisztivel. A tapasztalataimat, élményeimet szeretném veletek barátokkal, ismerőseimmel és családtagjaimmal megosztani.

Friss topikok

Linkblog

Chapter 3.- Felfedezem a város más részeit is

2009.09.10. 19:47 Zolialmatyban

Ha nagyon rendszerezni szeretném a "tudósításaimat", akkor valahogy egy nyelvi érettségi tételsorként írnám a különböző fejezeteket. Pl. Család. Iskola. Munkahely. Az otthonunk. Sport, hobby. Kultúra. Vásárlás. A vonaton. stb. stb. stb. :-)

Így arra gondoltam, hogy lesz majd pl. egy kazah gasztronómia bejegyzésem. Vagy pl. a kazah mindennapok. Vagy összehasonlító értekezés Almaty és Atyrau panelház-építési szokásairól:-) Na jó, ez utóbbit nem fogom megírni:-) De valójában tényleg előbb-utóbb valahogy tematizálni fogom az írományaimat. Most az elején nézzétek el, hogy még nincs így.

Amiért ma is a gép mögé ülök, az az, hogy egész szép részén sétálgattam a városnak. Emellett piacimádó lévén elmentem a Zöld Bazárba... élmény volt, szolídan fogalmazva.Na nem is annyira a sok kínai bóvli (bár vettem egy olvasólámpát), hanem a másik épületben az élelmiszerpiac. Erről is teszek fel képeket.

Sok képet készítettem ma, de a piaciakon kívül csak a Zenkov katedrálisról, a parkról és a háborús emlékparkról készülteket osztom meg veletek, ezek mind vagy szépek, vagy érdekesek lesznek.

A Dostyk sugárúton lefelé haladva (igazából fölfelé Észak felé, de azért le, mert a hegyek meg Délen vannak:-) ) tőlünk olyan 15-20 perc séta után lehet eljutni a Panfilov (vagy Palfilov, esetleg Pálfi) parkba, amely tényleg egy szép park, ha erre jártok akkor kötelező program:-)

Ez a szobor őt magát, Ivan Vasziljevicset (Panfilovot) ábrázolja, a park bejáratánál ő várja a kedves kirándulókat is. Egyébként ő egy II. világháborús szovjet hős, Biskek-ben, a kirgiz fővárosban még nagyobb szobor van róla, feltétlenül készítek ott is róla fényképet, ha arra járok, ígérem:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ami viszont igazán gyönyörű, az a Zenkov katedrális, az 1890-es években épült. Szerencséjükre 1917 akkor még távolinak tűnt, így megépülhetett a templom. Bár ismerve valamelyest az 1917 utáni kulturális forradalmat, gondolom ez is krumpliraktárként működött évtizedekig. Most viszont kívül-belül lélegzetelállító.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt a másik oldalról:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A parkról még egy kép, vidám, sétáló kazahokkal a napsütésben:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Azért ne feledjük, hogy elteltek itt más évtizedek is, hatalmas háborús emlékmű található még a parkban:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szigorú vezéralak arca közelről:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha a parktól egy rövid sétára vesszük rá magunkat,akkor eljutunk az egyik legjobb piachoz, a Zelenij Bazarhoz, azaz a Zöld Bazárhoz. A bejárata semmi különöset nem árul el, Budapesten bármelyik kínai piac kb. így néz ki:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az igazán érdekes, az a fenti képen jobb oldalon látható zöld épületben van, ott lehet mindenféle élelmiszert kapni.

Itt lépsz be, mint látjátok az árus fiú már kalimpálva magyaráz, hogy menjek vásárolni. A kép előterében átsétáló hölgy a tálcával pedig szintén tipikus kép, körbe-körbe járkálnak a piacon mindenféle fánkokat, lepényeket árulnak, ezek egyébként olcsók is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ők különböző koreai savanyúságokat, salátákat és sushi-t is árulnak:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az arcukat nem szeretik, hogy fényképezd, de az árut szívesen mutogatják:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A számomra legmegdöbbentőbb, az a húsos rész volt. Nincsenek üzletek, hanem hosszú asztalokon és kampókon egymás mellett árulják a marha-, a birka- és a lóhúst. A csirke- és disznóhúst kicsit arrébb kínálták, arról nem készítettem képeket, az nem volt olyan érdekes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lóhús pult:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lóhurka:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De ha nem vagy benne biztos, hogy miből van, tábla jelzi:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nézzünk egy kis egyéb csemegét, birkahús, bár ez otthon is van, nem nagy szám:-):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mondjuk ilyet még nem láttam otthon, lenyűgöző:-):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És az igazi csemege, aki már járt Marokkóban, vagy akár Törökországban, az tudja, hogy ez milyen felséges falat. Nnnnyaaaammmm!:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt még többen vannak (igazából én ott vagyok mögöttük és bábjátékot adok elő:-) )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De hogy vidáman búcsúzzam, itt vásároltam isteni finom aszalt gyümölcsöt és pisztáciát. A bal oldalon álló fiú üzbég, a másik tadzsik.Az üzbég beszélt pár szót angolul, sajnálkozott, hogy milyen szar a foci Magyarországon. Nagyon nem akartam firtatni, hogy az üzbég válogatott most hol is van a nemzetközi rangsorban, vagy hogy mikor szerepeltek utoljára ők is VB-n? Fő a békesség és a barátság!:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na jó éjt Mindenkinek, itt lassan éjfél van! Jelentkezem hamarosan ismét:-)

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zolialmatyban.blog.hu/api/trackback/id/tr461373647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zolialmatyban 2009.09.11. 08:13:17

@Isiz:
A postaládánkban találtam is egyet, aztán meg is kérdeztem Krisztitől, hogy: Hát nekünk meg ki a ...?

Szilva27 2009.09.11. 20:03:52

Remélem megtartod a jó szokásod a napi egy poszttal :-) Eddig el vagyok ragadtatva :-) Krisztát meg puszilom, sokszor!
Sz.

Gratula · http://gratula.com 2009.09.11. 22:19:20

Zolikám, barátom, minden este a soraid után kattan le az itteni ehte magyar olvasólámpa.. :-) Na jó azért a cíeszáj-t még csak megnézem félszemmel! :-) Te, ezek a birkafejek azért nem annyira guszták, mi az hogy nyamm? Remélem nem azt akarod mondani, hogy már birkaarcot eszel lóhússal?! Szépen vagyunk..
Hiányzol nekünk! Ha van vonalas telefonod azt oszd meg velünk, legalább el tudnánk otthon érni!
CSók, Tamás

Zolialmatyban 2009.09.12. 10:13:18

@Szilva27:
Hát a tegnapi nap kimaradt, este szoktam fölrakni a dolgokat. Este programunk volt, sőt nem is akármilyen, majd mesélek róla:-)
Ma úgy volt, hogy fölmegyünk a télbe, föl az Almaty-tóhoz, de hosszú volt az este, így elmaradt ez a progi. Mondjuk hosszú lesz ez az év, belefér máskor is. De ma sem unatkozunk, így lesz majd bejegyzés a hétvégéről is.

Zolialmatyban 2009.09.12. 10:17:59

@Gratula:
Neeeem, nem eszem ilyesmit (még), csak bábozom velük:-)
Majd átküldöm mailen az otthoni számot. De szerintem az lesz a legjobb, ha én hívom a benti vonalast skype-ról.Neked amúgy nincs skype-címed?Akkor hétvégén tudnánk dumcsizni.
Pussz nektek!

rkaroly 2009.09.12. 10:26:43

Szia Zoli!
Ez igazán színvonalas és életszagú beszámoló. Örömmel olvasom a világ ezen rejtett, ismeretlen tájáról szóló írásaidat. Bízom benne, hogy sokáig fogsz még tudósítani. Mennyi az időeltolódás, ha az éjféli bejegyzés időpontja 19.47? :)
Remélem a huszadikon találkozunk, és kazahul üdvözölsz majd! Írj a Palinak SMS-t, ha bárányfejet szeretnél!
Üdv! Rkaroly

rkaroly 2009.09.12. 10:32:30

ja igen... ugye kilinkelhetlek a honlapomra? (verbeka.extra.hu) már van egy nepáli beszámolós blog is ott. ez is egzotikuum lenne.

Zolialmatyban 2009.09.12. 13:09:06

@rkaroly:
Nyugodtan:-)Ha bárányfejet nem is ettem, de ló- és tevekumiszt már ittam. Írok majd erről is, most a hétvégén mindenképpen.

legkedvesebb ut. 2009.09.12. 22:30:20

Ha megyek hozzátok, remélem veszel 100-150 birkafejet, s a pofahúsból készítesz nekem pörköltet, s utána 10-20 liter kumisz. Üdv:Pötyi

szabbb 2009.09.12. 22:50:27

Köszi jános, szépek a piacos képek. Gondolhatod, mennyire összefutott a nyál a számban. Szívesen válogattam volna a birkafejeket, nézegetve, forgatva, melyik a tuti.. :-)
Amúgy remélem jól vagytok, mászkájl jobbra-balra oszt írjad megfele.
Szia, Szabb

Zolialmatyban 2009.09.13. 05:11:30

@szabbb:
Gondoltam, hogy neked tetszenek majd a legjobban:-)Pontosan úgy kell egyébként válogatni, mint a görögdinnyét, ahogy mondod. Forgatgatod, tapogatod, kopogtatod, esetleg meglékelteted...:-)

Vérsógor 2009.09.14. 13:55:34

Szia Sógi! Megmutattam a kollégámnak a Plainak a képeket, tetszettek a birka fejek, ő egyből mondta, hogy valahol olvasta, hogy kaziban különleges csemege a birkaszem, úgy eszik mint a pattogatott kukoricát:-) feltétlenül próbáld ki.

Zolialmatyban 2009.09.14. 16:01:14

Szia Sógikám!

Krisztiéknél volt egy staff party, ahol volt egy nagykutya vendégük és ő fölszolgálta nekik a főtt birkafej egyes részeit. Mindenkinek azt a részét kellett megenni, amilyen tulajdonságra éppen úgy látta ez a nagykutya vendég, hogy szüksége van. Így valaki pont a szemét ette meg, Kriszti elmondása szerint minden gond nélkül lenyelte, persze nem kazah volt az illető:-)

Zolialmatyban 2009.09.14. 18:58:10

@legkedvesebb ut.:
Majd együtt megnézzük, hogy melyek a legszebbek, majd válogatunk:-)Kumisz is lesz, amilyet szeretnél. Én most már minden reggel megiszom egy pohárkával, komolyan olyan, mint egy csípősebb, kicsit érettebb kefír, csak nem olyan sűrű, inkább tejes.

rkaroly 2009.10.07. 21:07:17

elfelejtettem megírni, hogy itt budapesten, a fény utcai piacon is lehet lótermékeket kapni.
süti beállítások módosítása